Новий рік 2026 по-особливому: які незвичайні страви, задобрять Червоного Вогняного Коня
- На святковий стіл у 2026 році рекомендується включити яловичину, свинину та птицю, але уникати м'яса коня, щоб не образити символ року – Червоного Вогняного Коня.
- Пропонуються незвичайні страви, такі як качка з апельсиново-горіховою начинкою, апельсиново-гранатовий лосось, буряк з козячим сиром та інші, а також нетрадиційні напої, зокрема мексиканський чампуррадо та австрійський пунш.
Для багатьох Різдво – сімейне свято, а ось Новий Рік – чудова нагода зустрітися та провести час за столом з друзями. І для такої нагоди хочеться приготувати щось цікавеньке та нетрадиційне.
У 2026-му відзначатимемо рік Червоного Вогняного Коня. Щоб його "задобрити" – слід звернути увагу на деякі речі під час підготовки святкового меню 2026. Які незвичайні страви можна приготувати на Новий рік 2026 – розповість 24 Канал.
Цікаво Точно, не як в Україні: що їдять на сніданок у різних країнах світу
Рік Червоного Вогняного Коня: які є особливості меню?
Основні кольори столу – червоний, помаранчевий і золотий. Оскільки кінь символізує енергію та динаміку, тому в меню бажано додавати яскраві спеції та екзотичні фрукти, пише ТСН.
М'ясні страви на святковому столі можуть включати яловичину, свинину та птицю. Натомість м'ясо коня – суворе табу, бо вважається неповагою до господаря року та може призвести до фінансових втрат і невдач.
Які ж незвичайні стави можна приготувати на Новий рік 2026, враховуючи господаря року?
Качка з апельсиново-горіховою начинкою
Традиційно на Новий рік в Україні готують птицю. То ж чому не спробувати щось нестандартне. Як пише авторка рецепту Дана Сміт, пікантна начинка з приємною горіховою хрусткою шкуринкою доповнює соковиті скибочки качки, а нотки апельсина в підливці роблять цю страву особливою. У цьому рецепті качка запікається з різноманітними сезонними зимовими інгредієнтами, такими як апельсини, мускатний горіх, чебрець, фундук і яблука.
Качка з апельсиново-горіховою начинкою / Фото Taste of Home
Апельсиново-гранатовий лосось
Завдяки цій яскравій страві задобримо нашого коня подвійним ударом, оскільки тут поєднуються і червоний, і помаранчевий кольори. За словами автора рецепту Томаса Феглона, ця страва настільки ж смачна, наскільки і яскрава. Крім того, вона доволі легка для шлунку та символізує затишок і зиму.
Апельсиново-гранатовий лосось / Фото Taste of Home
Особуко з яловичини
Справжня вишукана домашня їжа. Родзинка цієї страви – густий, пікантний соус, доповнений гремолатою – приправою з подрібнених трав, приготованою з лимонної цедри, часнику та петрушки.
Буряк, приготований у фритюрі, з апельсиновою гремолатою та козячим сиром
Таке на святковому столі в Україні побачити нереально. А варто було б додати до наших меню. Як підкреслює авторка рецепту Кортні Арчібек, якщо ви зазвичай не любите буряк, то кришений козячий сир і освіжаюча апельсинова гремолата змінять вашу думку. До того ж, два види буряків різних кольорів і начинки додадуть яскравих фарб новорічному столу.
Сирний гратен з броколі
Як підкреслює авторка рецепту Джулі Ендрюс, навіть найприскіпливіші оцінять цю ситну страву з броколі. Покрита сумішшю гострого сиру чеддер і пармезану, ця страва також набуває додаткового смаку завдяки цибулі, меленій гірчиці та каєнському перцю. У підсумку маємо розкішну запіканку із сирним соусом і хрумкою панірувальною крихтою.
Сирний гратен з броколі / Фото Taste of Home
Яловича вирізка з гранатовим чатні
Зверху вирізку покривають глазур'ю з гірчиці, коричневого цукру, чебрецю та розмарину, потім запікають і подають із домашнім чатні з гранатів, яблук, бренді, цибулі-шалот та імбиру. Таким чином чатні отримує солодко-кислий смак.
Морква у кленово-імбірній глазурі
Авторка рецепту Жанетт Сабо підкреслює, що морква не тільки має чудовий вигляд на столі, а і неймовірно смачна. Кленовий сироп стане чудовою заміною меду (на Заході зазвичай готують моркву в медовій глазурі, – 24 Канал), а імбирний корінь надасть страві гостроти та пікантності.
Пряний перлинний кускус із кедровими горішками
Прекрасний гарнір для новорічного столу, тим більше, що готується він за кілька хвилин. Як підкреслює авторка рецепту Сінді Беберман, він неймовірно смачний завдяки чотирьом різним спеціям: свіжій м'яті та кінзі, сушеній смородині, кедровим горіхам і легкій нотці лимона. Чудово підійде як гарнір до баранини.
Кростіні з козячим сиром, журавлиною та інжиром
За словами авторки рецепту Барбари Естабрук, поєднання смаків у кростіні створює абсолютно чудову закуску. Зокрема, рікантний козячий сир чудово доповнює кисло-солодку журавлинно-інжирну начинку.
А як щодо нетрадиційних новорічних напоїв?
Неслухняний, але приємний коктейль
Авторка рецепту Сьюзен Бронсон зазначає, що цей солодкий, терпкий і злегка пряний коктейль ідеально підходить для будь-якої святкової вечірки. Бурбон і пряний імбирний сироп трохи примхливий, а апельсиновий і журавлинний соки роблять коктейль приємними.
Мексиканський чампуррадо
Цей напій займає особливе місце у мексиканській культурі. Насичений аромат шоколаду та заспокійлива, тепла текстура маса-харіни огортають тебе з новою силою після кожного ковтка. У Мексиці його п'ють упродовж усіх зимових свят – з 12 грудня по 6 січня. Прекрасним доповненням до чампуррадо стануть тамалес чи чурос.
Довідка: Тамалес – святкова страва у Мексиці. Це кукурудзяне тісто з начинкою з м'яса, сиру та інших смачних інгредієнтів, загорнуте в банановий лист або лушпиння кукурудзи. Чурос – смажена у фритюрі випічка продовгуватої форми із солодкого заварного тіста.
Австрійський пунш з червоного вина з корицею та спеціями
Традиційний для австрійців напій узимку. Він створений спеціально для цієї пори року, оскільки серед його інгредієнтів чай, апельсиновий сік, спеції, трохи цукру та ром. Цей пунш миттєво наповнить будинок затишною святковою атмосферою.
Австрійський пунш з червоного вина з корицею та спеціями / Фото Li'l Vienna
Як у світі відзначають Новий рік – найцікавіші традиції?
Зокрема, мексиканці одягають спідню білизну різного кольору залежно від бажань на новий рік. Натомість бразильці щороку 31 грудня одягають лише білий одяг і жодного червоного та зеленого.
У Данії 31 грудня кидають старі тарілки та склянки у двері своїх рідних і друзів, щоб вигнати злих духів і відігнати невдачу. А у Японії проводять генеральне прибирання.
Канадці прощаються з минулим роком на крижаному озері. А колумбійці у новорічну ніч беруть пусту валізу та бігають з нею навколо кварталу.
Більше про найцікавіші традиції святкування Нового року у світі – читайте у нашому матеріалі.